Riolering

Het eerste deel van de afvoerbuis van keuken, douche en toilet is van de eigenaar. Dat is dat deel dat naar de verticale afvoerbuizen loopt.

Indien u een verstopte afvoer heeft, kunt u zelf een bedrijf zoeken om dat op te lossen.

De verticale afvoerbuizen (de standleidingen) lopen door alle woonlagen heen en verstoppingen hierin zijn voor rekening van de VvE. De standleidingen worden elke 5 jaar doorgespoten.

Samen verstoppingen voorkomen!

Eind 2018 hebben we verschillende problemen gehad met de afvoer, de standleidingen en de aansluiting naar het riool. Onze standleidingen zijn al ruim 50 jaar oud en gaan gebreken vertonen. Verstoppingen moeten we met elkaar proberen te voorkomen, want een verstopping geeft veel overlast én de reparaties daaraan zijn erg duur.

Daarom staan hier nog een aantal algemene tips voor wat er vooral niet in de afvoer mag:

Medicijnen: medicijnen in het riool verstoren het waterzuiveringsproces.

Tip: lever oude medicijnen in bij de apotheek.

Doekjes: Vezeldoekjes, billendoekjes en vochtige doekjes veroorzaken verstoppingen in het riool. Tip: zet een prullenbakje naast de WC.

Verf: Verfresten en chemicaliën in het riool verstoren het waterzuiveringsproces.

Tip: lever het in bij chemisch afval.

Vet: Vet, frituurvet en olie veroorzaken verstoppingen in het riool.

Tip: giet het terug in een plastic fles of een leeg melkpak en doe het in de vetrecyclecontainer! Klein restje in de pan? Veeg het weg met keukenrol!

Etensresten: Etensresten (ook als ze vermalen zijn) veroorzaken extra ballast voor de waterzuivering. Bovendien komen er daardoor schadelijke gassen vrij.

Tip: zorg voor een filter met fijne gaatjes in de gootsteen en gooi wat er in blijft hangen bij het afval.